tilbake

innhold

neste

                     

 

Grenaderløpet 1978
                                                          

Grenaderløpet 1978

Grenaderløpet er 90km og går fra Hakadal verk gjennom Nordmarka til Gjellebekk Skanse i Asker. Grenaderløpet var på den tiden (1978) Norges lengste turrenn på ski, ca.4km lenger enn Vasaloppet. Deltok aktivt i langrenn i ca.10år fra midten av 1970-tallet og 1.premie uansett klasse i Grenaderløpet 1978 er nok den plasseringen jeg er mest fornøyd med. Rennbeskrivelsen nedenfor er hentet fra dagboka.

Lørdag 18.02.1978 deltok jeg for første gang i Grenaderløpet (9mil, fra Hakadal til Gjellebekk Skanse i Asker). Starten gikk i skumringen kl.07.30 i sprengkulde (-21 grader C).Totalt ca.1000 deltagere hvorav 400 i min klasse (20-34år). Kom godt ut i starten, 1.-2.plass, etter å ha spurtet det jeg greidde de første 200 metrene. Hadde gode ski med godt feste og sporene var absolutt førsteklasses: maskinpreparert i tørr snø som hadde satt seg i det kalde været den siste uka. Hadde et lag svart Rex smeltet inn med smørelampe under hele skia (dette var før det ble vanlig med glider på for- og bakski) pluss 2 ekstra lag under midten. Syntes jeg hadde havnet på en bedre plassering enn jeg trodde jeg var god for å beholde helt til mål, så jeg hadde ingen ambisjoner om å henge på førstemann da han dro fra tetgruppa (bestående av 2 mann pluss meg) etter bare 10km. Det var jo tross alt enda 80km til mål og dessuten ville jeg være strålende fornøyd om jeg greidde en plass blandt de 5 beste. Likevel syntes jeg det gikk litt smått med han andre jeg holdt følge med, så da jeg ankom første matstasjon (Kikut) hadde jeg allerede distansert han med sikkert over minuttet. Og nede på Fyllingen fikk jeg øye på han som ledet også. Idet han forsvant inn i skogen nord for Vestre Fyllingen ledet han med ca.90 sek. Men allerede ved Storflaatan hadde forspranget skrumpet inn til bare 40 sek, og etter å ha "skufla" på litt i de neste bakkene var jeg helt i helene på han.

Resten av turen har jeg ingen referat fra, men jeg husker ihvertfall at jeg ledet hele veien inn til mål. På de siste kilometrene fikk jeg meldinger om at Bjørn Hamre hadde gått seg opp til en andreplass og lå bare 30 sek bak. Slik ble også stillingen i mål. Kjempefornøyd med å vinne ett av de største turrennene på Østlandet.Har alltid likt lange turrenn, men trodde aldri det skulle gå så bra. Bjørn Hamre ble forresten nr.2 i Finlandialøpet (78km?) uka etterpå. Han har også deltatt i VM i landeveissykling og syklet Den Store Styrkeprøven Tr.heim – Oslo solo på 13-14 timer.

Helge
Heimdal, juli 2005

 

Grenaderløpets hjemmeside ( www.grenaderen.com )
Tidligere vinnere av Grenaderløpet
Løypekart
 

 

 Helge Alfnes, Søbstadvegen 70B, 7088Heimdal - Norge. e-post: hanhelge@sensewave.com       www.sarakajakk.com