tilbake

innhold

neste

                     

19. Ror, rorpedaler, styreliner, skott og snorfeste
  

Jeg ville ha vanlig ror (sleperor) på kajakken. Roret manøvreres vhja. rorpedaler og styreliner som overfører bevegelsene mellom rorpedalene og roret. Til å løfte roret opp av vannet monteres det ei line som går fra toppen av roret til en festekrok like bak cockpiten utvendig.

Rorpedaler
Det finnes flere typer rorpedaler. Jeg valgte en type fra KajakkSport ( www.kajaksport.com ) som består av ei styreskinne  (som monteres fast til kajakken) påmontert ei bevegbar fotplate. Rorpedalene monteres innvendig på skroget, på høyde med fotbladet når du sitter i kajakken og 3-4 cm under delelinja skrog/dekk. Nøyaktig plassering fant jeg ved å sette meg oppi skroget med rompa riktig plassert i forhold til cockpitåpningen og med passe bøy på beina i kneleddet. Festa deretter rorpedalen løst festet med ei klemme i riktig posisjon.
OBS Det er enklest å montere rorpedalene før skrog og dekk sammenlimes.

B829R. Fotplate (t.v. på bildet) og styreskinne. Fotplatene m/ påmontert 2 gummiknotter kjøpte jeg, styreskinner fikk jeg ikke tak i så de laga jeg selv av en 36x68mm treplanke. I styreskinnene bora jeg hull oppe og nede og limte fast med epoxy 2 rustfrie skruer med avkappede hoder. Lot skruene stå fastskrudd i fotplatene inntil epoxyen hadde herdet. Smurte litt smørefett på gummiknottene så ikke epoxyen skulle feste seg til disse. Gummiknottene er påmontert ei plate m/ gjenger i hver ende slik at de kan skrues fast til fotplate og styreskinne.

 

831R. Fotpedalene montert til skroget. Limte med fortykket epoxy.
Sjekket at fotplata ikke tok borti dekket i overkant.
B915R. Venstre fotpedal ferdig montert. Bildet er tatt etter sammenføyning (fotpedalene bør monteres før sammenføyning). Snora går via et tynt plastrør bakover til roret. Når øvre del av fotplata trykkes inn så beveger roret seg til den ene siden (bevegelsen overføres via styresnora) og kajakken endrer (forhåpentligvis) retning. Når trykket på fotplata oppheves så spretter den tilbake til nullstilling av seg selv (pga. gummiknottene). Roret glir også tilbake til nullstilling pga kreftene fra vannmassene. Skal kajakken styres til den andre siden så må høyre fotpedal holdes inne.
Fotplatene mine kan desverre ikke justeres i lengderetningen, men når det er bare jeg (eller andre med lik fotlengde) som bruker kajakken så er ikke det noe problem.(Litt justering av avstanden fram til fotplatene kan gjøres ved å flytte setets plassering).

 
Styreline
B816R. Langs innvendig dekk  fra bakre kant av cocpit til 20-25cm foran roret festa jeg en tynn plastslange (innv. diam.=5mm) som styrelinene for roret skal føres gjennom. Plastslange kan fås hos bl.a. Biltema, Clas Ohlson og div. kajakkbutikker.
 
B817R. Slangen festes med skålformede festeklosser i avstand c-c= 30cm. Her et bilde av endeklossen der slangen føres gjennom kajakken og avsluttes på utsiden.
Selve styresnora (som skal gå mellom roret og rorpedalen, med en "strammeskjøt ved cockpiten) monteres helt til slutt etter at dekk/skrog er sammenføyd. Med spesialsnor på Ø3mm og Ø5mm innv. diam. på slangen så går det bra.
B824C Rorhylse Roret
Roret skal plasseres i ei hylse som felles ned i kajakkdekket. Hylsa har innvendig diameter som passer til Ø10mm rorpinner (dette ser ut til å være standard diameter på rorpinner).
Nede i hylsa stikker det ut en liten bolt/pinne som gjør at roret kan holdes på plass på en genial måte samtidig som det enkelt kan tas opp.
Det er ganske enkelt å lage et brukbart ror, men pga. dårlig tid så kjøpte jeg et (fra KajakkSport).
B852R. Rorhylse ferdig montert. Rorhylsa ble montert etter sammenføyning dekk/skrog. På "hekken" limte jeg fast ei pynteplate av mahogny.
B853R. Prøvemontering av roret

B822R. Skottplate bak cockpit.
Skott
Etter at slangen for styrelinene var festet så monterte jeg skottplatene, ei plate like bak cocpitåpningen og ei plate like foran fotpedalene. Skottplatene laga jeg av 4mm bjørk kryssfiner dekket med epoxymettet duk på hver side. Skottplata foran fotplatene festa jeg med Sikaflex (flexibel forbindelse mellom skott og veggene på kajakken - medfører mindre fare for punktbelastninger på kajakken). Ca. 3mm glippe mellom skottplate og innv. kajakk hele veien rundt.

Øvre del av skottplata bak cockpiten festa jeg med epoxymettet duk. Kajakkveggene blir utsatt for store belastninger like bak cockpiten når man skal inn og ut av kajakken. Bruk av epoxy vil derfor fordele trykket bedre rundt hele kajakktverrsnittet enn bare bruk av Sikaflex vil gjøre.
 
Snorfeste
Etter mye fundering og uttesting av egenproduserte snorfester så valgte jeg til slutt å kjøpe ferdige snorfester til 10kr. stykket. Og det angrer jeg ikke på. De jeg kjøpte var utrolig fine og praktisk utformet. Det er f.eks. plass til 2 snorer i hvert feste. Dvs. at i tillegg til den uelastiske relingslina så kan det ettermonteres elastiske snorer på kryss og tverrs over dekket etter behov. Skal bruke Ø6mm tykke snorer.
Monterte ialt 17 snorfester.
Baksiden ble forsterket med små treklosser (t=10mm tykkelse). OBS. Treklossene bør festes før sammenføyning skrog/dekk. . Etter at disse var fastlimt bak skruehullene for snorfestene så bora jeg opp "oversizede" hull Ø10mm gjennom kajakken og et stykke ned i bakklossene og fyllte hullene med epoxy. Helt til slutt (etter sammenføyning og etter lakking skal jeg så bore hull for snorfesteskruene i riktig dimensjon og montere snorfestene.   Derved blir treverket helt forseglet mot vanninntrenging gjennom skruehullene.

Ønsker man å lage snorfestene selv, så har både http:/home.online.no/~tobastia/ (snorfeste av tre), www.andersj.se (web-bånd festet med skruer) og www.oneoceankayaks.com (snorfester av epoxy) brukbare løsninger.

 

B955C.Denne snorfestetypen ble brukt (fra KajakkSport, www.aktivfritid.no ). 
 
B776R. Tyverisikker bøyle. Denne solide festebøylen av rustfritt stål monterte jeg lengst fremme på dekket.Valgte en såpass solid bøyle for å ha muligheter til å låse fast kajakken, - til bilen eller til et tre ved landligge.
Baksiden ble forsterket med en treklosse.
                     
       

tilbake

innhold

neste

       
                     

 Helge Alfnes, Søbstadvegen 70B, 7088Heimdal - Norge. e-post: hanhelge@sensewave.com       www.sarakajakk.com