tilbake

innhold

neste

                     

15. Hofteplater og seterygg.
  

Hofteplater

Hofteplatene limes fast ved underkant cockpitåpning (en på hver side) og har 2 funksjoner:

 • De skal virke som sideveis støtte for rumpa (særlig aktuelt ved eskimorulle) og
 • de brukes til å feste reimene som holder ryggstøtten på plass.
  Hofteplatene kan sages ut av ei finerplate eller de kan lages av trelister m/ not&fjær som limes sammen til passende bredde og høyde og dekkes med epoxymettet duk før montering på kajakken. Jeg benytta den sistnevnte metoden.

Seteryggstøtte
Seteryggstøtten kan lages av forskjellig materiale og med forskjellig utforming. Jeg valgte å benytte trelister m/ not&fjær (6mm x 15mm). Disse ble stiftet på en mal med krumning litt mindre enn bakkant på cockpitåpningen.  Seteryggstøtten festes til kajakken med ca.10mm brede stropper som er festet til hofteplatene. I tillegg kommer ei stroppe som festes til et "øye" på undersiden av sargen ved bakkant cockpitåpning og som skal holde ryggstøtten i riktig posisjon.
En annen variant kan lages av f.eks. 2-3 lag celleplast (liggeunderlag) som bøyes med riktig krumning og limes sammen.Slissene oppe til venstre er for feste av ryggstøttereimene.
1. Hofteplater.
Jeg lagde hofteplater av trelister (6mm x 15 mm) som ble limt sammen til passende bredde og høyde og dekket med 2 lag duk på begge sider.                                  
Hofteplatenes størrelse og nøyaktige plassering ble spesialtilpasset min kroppsstørrelse på flg. måte:
 • la kajakkdekket på gulvet og justerte avstanden ned til gulvet slik at denne tilsvarer avstanden ned til setet på ferdig kajakk
 • satte meg oppi cockpitåpningen og tilpasset høyde, bredde og plassering på hofteplatene (brukte et pappstykke som mal).
  NB! Undersiden av hofteplatene avsluttes 1-2cm over innvendig dekke (de skal altså ikke være fastmontert i skroget). Platene blir liggende cirka rett ut for hoftekammen.

B611C. Den ene hofteplata
Lagde hofteplater av trelister (6mm x 15mm) som ble limt sammen til passende bredde. Deretter ble platene
 • pusset og tilskåret i riktig dimensjon
 • utskåret 2 slisser for feste av ryggstøttereimene
 • dekket med 2 lag duk på hver side og slissene "gjenåpnet" med kniv og sandpapir.

På den ene plata la jeg inn et "navneskilt" før duken ble lagt over. Teksten ble skrevet på såkalt rispapir (tynt papir, brukes bl.a. til innpakking av blomster - blir gjennomsiktig når det påføres epoxy). v.hj.a. skriveren på PC´n. Se kap.12 Utsmykning.

B662. Hofteplatene holdes i posisjon med noen dæsjer smeltelim. Deretter ble de festet til kajakken med fortykket epoxy og et lag duk på hver side.
 
B659. Hofteplatene ferdig montert. De ble montert med bakkant ca.16cm foran bakkant cockpitåpning.
2. Seteryggstøtte.

B599. Listene for ryggstøtten ble stiftet opp på en mal laget av 2 sponplater. Listene ble limt innbyrdes med trelim.
OBS! Forma ble dekket med tape først slik at det skulle bli enkelt å løsne ryggstøtten fra forma til slutt.

B600. Ryggstøtten ferdig stiftet.
OBS! Merket nøyaktig bakkant av ryggstøtten med en blyantstrek før jeg løsnet den fra forma. Da blir det enklere å vite hvor jeg skal legge malen som angir omrisset jeg skal sage etter for å få ferdig ryggstøtten.
B602. Innsiden av ryggstøtten ble pusset med ei grov raspe/fil. Mye raskere enn med sandpapir. Laget egen form (ei krybbe) for innsidepussingen.
Ryggen forsegles med 1 lag duk utvendig og innvendig før den ble saget ut i riktig form.
B954C. Seterygg ferdig montert. Seteryggen slik jeg først laga den ble litt for stor. Jeg saga den derfor av litt i både bredde og høyde for at den skulle passe bedre. Og til slutt lima jeg fast et lag celleplast på innsiden.
 

 

                     
       

tilbake

innhold

neste

       
                     

 

 Helge Alfnes, Søbstadvegen 70B, 7088Heimdal - Norge. e-post: hanhelge@sensewave.com       www.sarakajakk.com