tilbake

innhold

neste

                     

12. Utsmykning
 


Vil felle inn 2 guillemotfugler og teksten ”SARA” på begge sider ved cockpitåpningen.

Prosedyre:

  • skjærer ut figurer og tekst fra tynn mahognyfiner. Mahognyen, ei 0.6mm tykk plate (10x100cm) kjøpte jeg på HobbyShop i Prinsensgt. (ca.70kr.). Benytter Dremel-fres med tilhørende fresestål.  Mahognyen forsterker jeg ved å feste adresse-etiketter på baksiden (etikettene fjernes når figurene er ferdig utsaget).
  • legger figurene på kajakken og tegner av omrissene.
  • freser ut utsparringene på kajakken. Sager først ut kontuerene v.hj.a. Dremel m/ kuttskive. Tar deretter det grøvste med den vanlige bormaskina påmontert et grovt fresejern (se bilde). Finpussen gjøres med Dremel`en. Fresedybde ca.1mm.
  • limer fast figurene med epoxy.

    Erfaring: Både utskjæring av figurene og nedfelling i kajakken gikk veldig raskt og enkelt v.hj.a. Dremel`en. Saks funket ikke ved utklipping av mahogny-figurene.
B498r. Tilsaging av guillemot-fugl. Mahognyplata var bare 10cm bred så jeg måtte bruke 3 deler (holdt på plass med noen tape-biter). Tykkelse 0.6mm.
B495r.Baksiden på mahognyfineren ble forsterket med adresseetiketter (som har lim på baksiden - etikettene tas av før figuren limes fast på kajakken). Så var det bare å sage rundt konturen med Dremel´n.
B499r. På de 2 første figurene brukte jeg blåpapir når jeg skulle overføre konturene til kajakken. Men det gikk mye raskere ved å legge de ferdig utskårne figurene direkte på kajakken og så tegne av omrisset.
B501r. Tok det grøvste av utfresingen med ei vanlig bormaskin. Finpussen tok jeg med Dremel`en.
B514r og B955c. Resultatet ble ikke så aller værst.


B421r. Teksten "Guillemot" foran på kajakken ble laget på følgende måte:
  • benytta  matt tegnefolie og tegnet ut omrisset på printeren. Fyllfarge ble lagt på etterpå med vanlig vannfast tusj.
  • klippet til folien og festet den på kajakken med epoxy.

OBS! Denne metoden funket bare sånn passe. Tegnefolien fester seg godt til epoxyen, men epoxyen har en tendens til å løse opp den vannfaste tusjen slik at var antydning til at fargene ble dratt litt utover der epoxyen sèg nedover kajakksiden.
Mulig løsning: hold området mest mulig horisontalt slik at ikke epoxyen renner nedover, eller dekk folien med et tynt lag epoxy før den festes på kajakken 

  
Det kan også benyttes rispapir. Rispapir er svært tynt papir som bl.a. brukes som innpakningspapir for blomster. Poenget er vel at papiret må være så tynt og permeabelt(gjennomtrengelig) at det blir helt gjennomtrukket av epoxy når epoxyen påsmøres. Fikk tak i et par flak rispapir hos den lokale blomsterbutikken, tilklippet det i A4-format og skrev ut teksten via skriveren på PC´n. Resultatet ble veldig bra (bildet over - som viser et utsnitt av den ene hofteplata).
                     
       

tilbake

innhold

neste

       
                     

 

 Helge Alfnes, Søbstadvegen 70B, 7088Heimdal - Norge. e-post: hanhelge@sensewave.com       www.sarakajakk.com